Dnia 1 marca odbył się w naszej szkole Dzień Promocji Zdrowia. Jego celem było uświadomienie uczniom zależności między prawidłowym odżywianiem i aktywnością fizyczną a zdrowiem człowieka.
W sali biologiczno - chemicznej czekały na uczniów różnorodne zadania. Na stanowisku ,,Dotykowiec" młodzież z zawiązanymi oczami rozpoznawała poprzez dotyk różnorodne warzywa i owoce. Okazuje się, że nie tak łatwo rozpoznać seler, brukiew i batata. Na stanowisku ,,Rekordzista" uczniowie starali się jak najdłużej obracać hula-hop oraz wykonać jak najwięcej podskoków obunóż przez skakankę. Najlepszą kondycją wykazała się Julia Rzeźnicka z kl. 7 B. Bardzo dużym zainteresowaniem cieszyło się stanowisko "Degustator", na którym trzeba było poprzez zmysł smaku rozpoznać owoce.
Doświadczenia chemiczne czekały na zainteresowanych na stanowisku ,,Odkrywca". Można było się dowiedzieć, jak wykryć skrobię np. w makaronie albo ryżu. Przy pomocy próby na tzw. ,,plamę tłuszczową" uczniowie poszukiwali tłuszczu w słoneczniku i orzechach. Młodzież przekonała się, że można doświadczalnie odróżnić tłuszcze roślinne od zwierzęcych poprzez odbarwienie roztworu manganianu (VII) potasu. Młodzi chemicy sprawdzali, jak działa alkohol na białko jaja kurzego.
Na stanowisku ,,Znawca" młodzież sprawdzała swoją wiedzę na temat zasad zdrowego żywienia i aktywności fizycznej poprzez rozwiązywanie eliminatek, zagadek, uzupełnianie piramidy żywienia, analizę jadłospisu. Chętni losowali pytania z koszyka rozmaitości, rozszyfrowywali informacje dotyczące kalorii spalanych w trakcie określonych aktywności fizycznych (jazdy na rowerze, aerobiku, pływania, czytania). Do refleksji zachęciło uczniów zadanie dotyczące analizy etykiety produktu spożywczego mające na celu rozwijanie większej świadomości konsumenckiej.
Na uczniów czekały ciekawe, a przede wszystkim zdrowe przepisy kulinarne oraz tablice informacyjne, na których uczennice z klasy 7 C zamieściły zasady racjonalnego odżywiania. Miłym akcentem były nagrody - ciasteczka owsiane, ciasto marchewkowe i batony zbożowe. 10% uczniów naszej szkoły miało możliwość sprawdzenia poprzez wypełnienie ankiet i analizę wyników, czy prowadzą zdrowy styl. Liczba punktów na ,,NIE" wskazywała, co należałoby zmienić w swoim sposobie żywienia i stylu życia. Duża grupa osób spośród ankietowanych zjada co najmniej 4 posiłki dziennie, w tym I śniadanie (56%) i II śniadanie (62%). Uczniowie jedzą obiady w domu lub szkole. Niestety problem jest ze spożywaniem posiłków o tych samych porach (zaledwie 23% młodzieży je posiłki regularnie). Tylko 30% ankietowanych zjada kolację co najmniej 2 godziny przed snem. Popularne jest codzienne jedzenie warzyw i owoców (84%), niestety dużo gorzej przedstawia się spożycie mleka i jego przetworów (55%). Tylko 36% ankietowanych je codziennie ciemne pieczywo lub płatki zbożowe, kasze itd. Większość uczniów stara się ograniczyć spożycie chipsów, słonych przekąsek, produktów typu fast food. Młodzież w przeważającej liczbie stara się ograniczać spożycie słodyczy (80%). Podobnie jest ze spożyciem słodkich napojów. Jeżeli chodzi o tak ważny element dbania o zdrowie, jakim jest aktywność fizyczna, to 67% ankietowanych codziennie uprawia sport.
Różnorodnym zmaganiom towarzyszyła wesoła atmosfera. Widać, że uczniom odpowiada taka forma spędzania czasu na przerwach.
_113413_small.jpg _124430_small.jpg _152258_small.jpg img_20190301_101642_small.jpg
img_20190301_101655_small.jpg img_20190301_101937_small.jpg img_20190301_103712_small.jpg img_20190301_103802_small.jpg
img_20190301_103939_small.jpg img_20190301_104121_small.jpg img_20190301_104126_small.jpg img_20190301_104154_small.jpg
img_20190301_104228_small.jpg img_20190301_104832_small.jpg img_20190301_104916_small.jpg img_20190301_104919_small.jpg
img_20190301_104949_small.jpg img_20190301_124023_small.jpg img_20190301_124150_small.jpg img_20190301_124234_small.jpg

Strona główna